Από την Γενική Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ανακοινώνεται ότι με απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (αρ. απόφασης 258/10554/30-1-2017) καθίσταται υποχρεωτική σε όλη την επικράτεια η διατήρηση των πουλερικών οικόσιτων και συστηματικών εκμεταλλεύσεων αποκλειστικά σε κλειστούς χώρους.
Η γρίπη των πτηνών είναι λοιμώδης ιογενής νόσος των πτηνών, και ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί μέσω άμεσης επαφής των πτηνών, με εκκρίσεις από μολυσμένα πτηνά, ειδικά κόπρανα ή μέσω μολυσμένων ζωοτροφών και νερού.
Όλα τα είδη πτηνών μπορούν να νοσήσουν, αλλά τα εκτρεφόμενα πουλερικά, κυρίως ινδόρνιθες, νήσσες, χήνες και όρνιθες, είναι τα πιο ευαίσθητα.
Από τα έως σήμερα δεδομένα είναι γνωστό ότι η νόσος αφορά αποκλειστικά τα πτηνά και δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.
Για την αποφυγή μόλυνσής τους θα πρέπει τα πουλερικά (κότες, γαλοπούλες, φραγκόκοτες, πάπιες, χήνες, ορτύκια, περιστέρια, φασιανοί κλπ) που εκτρέφονται ή κρατούνται σε αιχμαλωσία
– υποχρεωτικά να κρατούνται σε κλειστούς χώρους
– τα ανοίγματα των κοτετσιών επιβάλλεται να καλύπτονται με σίτες, δίχτυα ή άλλα κατάλληλα προστατευτικά καλύμματα, που θα αποκλείουν την επαφή των οικόσιτων πουλερικών με τα άγρια πτηνά.
– να διατηρούνται χωριστά, τυχόν, εκτρεφόμενες πάπιες και χήνες από τα άλλα είδη εκτρεφόμενων πουλερικών .
Επίσης συνιστάται στους ιδιοκτήτες των πουλερικών:
– Μόνο τα απολύτως απαραίτητα άτομα να μετακινούνται προς το κοτέτσι. Αν είναι δυνατόν πάντα το ίδιο άτομο να φροντίζει τα πουλερικά.
– Για την είσοδό τους στο κοτέτσι να αλλάζουν υποδήματα.
– να καθαρίζουν καλά με απολυμαντικό τα χέρια τους όσοι ασχολούνται με την φροντίδα των πουλερικών
– Να καθαρίζουν καλά το χώρο γύρω από το κοτέτσι ώστε να μην υπάρχουν σπόροι ή άλλα υλικά που θα προσελκύουν άγρια πτηνά.
– Τα πουλερικά να ποτίζονται με νερό που δεν προέρχεται από δεξαμενή νερού εκτεθειμένη στο περιβάλλον και τα άγρια πτηνά.
– να μην απορρίπτουν τα νεκρά πτηνά στο ύπαιθρο.
Σε περιπτώσεις αυξημένης νοσηρότητας ή θνησιμότητας των πουλερικών, οι κάτοχοί τους υποχρεούνται να ενημερώνουν αμέσως τις κτηνιατρικές αρχές και να προσκομίζουν σε αυτές τυχόν πρόσφατα θανόντα πτηνά για τη διενέργεια των απαραίτητων εξετάσεων.
Τηλέφωνα επικοινωνίας κτηνιατρικών υπηρεσιών:
Π.Ε. Φθιώτιδας 2231352500- 52509
Π.Ε. Εύβοιας 22213 53900
Π.Ε. Βοιωτίας 22613 52100 – 52106
Π.Ε. Φωκίδας 22653 52717
Π.Ε. Ευρυτανίας 22370 80260