Η ανασκόπηση του έτους που φεύγει, δείχνει ότι, το 2001, για το Αυλωνάρι, υπήρξε ένας χρόνος στρατηγικών κατακτήσεων που του επιτρέπουν να προσβλέπει με αισιοδοξία και εμπιστοσύνη στο μέλλον.
A) Η πρώτη στρατηγική κατάκτηση είναι η αγορά των αποθηκών της ΄Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών.
Μία απαίτηση της τοπικής κοινωνίας, που καρκινοβατούσε χρόνια, την υποσχόντουσαν αλλά δεν την υλοποιούσαν καλυπτόμενοι πίσω από προφάσεις διαδικαστικών προβλημάτων, λύθηκε, σαν τον γόρδιο δεσμό από την σημερινή δημοτική αρχή, με δαπάνη 300.000 ευρώ από τον δημοτικό προϋπολογισμό, από τις οποίες καταβλήθηκαν ήδη 75.000 ευρώ. Στις 29/11/2011, υπογράφτηκαν τα συμβόλαια της μεταβίβασης. Έτσι έγινε δημοτική περιουσία το οικόπεδο και τα κτίρια όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες ύδρευσης-αποχέτευσης και καθαριότητας του Δήμου. Η μεγάλη σημασία της κτήσης των αποθηκών βρίσκεται στο γεγονός ότι το Αυλωνάρι, από τις έδρες των πέντε πρώην Δήμων, ήταν η μόνη πρώην έδρα που στερείτο ιδιόκτητων κτιρίων. Τα μόνα ιδιόκτητα κτίρια είναι το παλιό Δημαρχείο και το παλιό Γυμνάσιο, που χρησίμευε σαν αίθουσα συνεδριάσεων. Αντίθετα, οι άλλες πρώην έδρες, διαθέτουν κτίρια σημαντικά, σε θέσεις κατάλληλες. Οι Κονίστρες διαθέτουν τέσσερα κτίρια και τα Κριεζά δύο κτίρια με επιφάνεια μεγαλύτερη των 1.000 m2. Ακόμα, από τις όμορες τοπικές κοινότητες, το Νεοχώρι διαθέτει ιδιόκτητο διώροφο κτίριο επιφάνειας 220 m2 και το Ωρολόγι το πρώην δημοτικό σχολείο με επιφάνεια 180 m2. Με δεδομένη την επιταγή της πολιτείας να αποδεσμευτούν, από την δημοτική χρήση, τα μισθωμένα κτίρια, ο Δήμος ήταν υποχρεωμένος να εγκαταλείψει τις αποθήκες. Εάν ο Δήμος δεν αγόραζε τις αποθήκες, έπρεπε να μεταφέρει τις υπηρεσίες του που στεγαζόντουσαν στις αποθήκες από το Αυλωνάρι σε ιδιόκτητα κτίρια που έχει είτε στις έδρες των γειτονικών πρώην Δήμων είτε στα κτίρια των όμορων τοπικών κοινοτήτων. Καταλαβαίνει κάθε Αυλωναρίτης τι υποβιβασμό σήμαινε αυτή η εξέλιξη για το Αυλωνάρι. Καταλαβαίνει κάθε Αυλωναρίτης πως η δημοτική αρχή, στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες, με την αγορά αυτή, από τους «τσεκουρεμένους» πόρους του Δήμου, θωράκισε το Αυλωνάρι. Καταλαβαίνει κάθε Αυλωναρίτης πως, πρόσθετα, το κτίριο αυτό, από έκταση και θέση, δίνει την δυνατότητα, μετά από κατάλληλη διαμόρφωση, να γίνει κέντρο που θα εξυπηρετήσει πλήθος εκδηλώσεων, ιδιαίτερα πολιτιστικών.
Β) Η δεύτερη στρατηγική κατάκτηση είναι η αναβάθμιση του χώρου του παζαριού με την στέγαση του.
Το παζάρι είναι ένας αιωνόβιος θεσμός που αναδεικνύει το Αυλωνάρι. Είναι ανάγκη να αποκτήσει σύγχρονες υποδομές ώστε να διατηρήσει το ρόλο και την σημασία που έχει για την τοπική κοινωνία και την τοπική οικονομία. Φέτος, η διοργάνωση του παζαριού, όπως ομολογήθηκε από όλους, ήταν παρασάγγας καλλίτερη από τις προηγούμενες χρονιές. Πέρα από αυτό, με πρόταση του Δήμαρχου, το Δημοτικό Συμβούλιο, αποδέχτηκε την χρηματοδότηση και ενέκρινε την μελέτη, που προβλέπει την κατασκευή στεγάστρων στο χώρο του παζαριού. Μετά την τροποποίηση του υλικού του στεγάστρου, η δαπάνη θα ανέλθει στις 160.000 ευρώ περίπου. Από τα χρήματα αυτά το 75%, δηλ. 120.000 ευρώ είναι χρηματοδότηση από τα ανταποδοτικά της ΔΕΗ. Το υπόλοιπο 25%, δηλ. 40.000 ευρώ, είναι συμμετοχή του Δήμου. Με την κατασκευή του στεγάστρου αναβαθμίζεται ο χώρος του παζαριού. Η αναβάθμιση αυτή δεν εξυπηρετεί μόνο τους εμπόρους και τους επισκέπτες του παζαριού. Εξυπηρετεί και τους εμπόρους και τους επισκέπτες της εβδομαδιαίας λαϊκής αγοράς, που έχει εξελιχτεί σε ένα σοβαρό υποστηρικτικό μηχανισμό της αγοράς των Χανίων. Ακόμα, δίνει την ευκαιρία να υποδέχεται, ο χώρος του παζαριού, εύκολα και άνετα, όλο τον χρόνο, διαφόρων μορφών εκδηλώσεις- εκθέσεις. Περιορίζομαι στις δύο αυτές επιλογές ακριβώς γιατί είναι στρατηγικές κατακτήσεις, που, μετά το στραπάτσο του «Καλλικράτη», θωρακίζουν το Αυλωνάρι με χώρους για υπηρεσίες, πολιτιστικές δραστηριότητες και θέσεις εργασίας. Κυρίως του δίνουν τις προϋποθέσεις και την αισιοδοξία να διατηρήσει, στο νέο Δήμο, τη σημασία που δικαιούται από την ιστορία του και την γεωγραφική του θέση. Υπάρχει, ακόμα, γνωστό και πολυκύμαντο έργο της δημοτικής αρχής για το Αυλωνάρι και την Δημοτική Ενότητα Αυλώνος. Όπως υπάρχουν διαδικασίες σε εξέλιξη, για να φέρομε στα ίσια τους την κληρονομία καυτών προβλημάτων, που τα ξεκίνησαν στραβά, ανάμεσα τους ο βιολογικός καθαρισμός και ο καταυλισμός των τσιγγάνων. Υπάρχουν, επίσης, πολλές ελλείψεις και ανάγκες της καθημερινότητας, αρκετές από τις οποίες είναι επιτακτική ανάγκη άμεσα να αντιμετωπιστούν, και θα γίνει κάθε προσπάθεια γι’ αυτό.
Ζητάμε την κατανόηση σας για την καθυστερήσεις.
Ζητάμε, κυρίως, την ενεργή βοήθεια σας.
Ζητάμε την εθελοντική, παράλληλη αλλά και ανεξάρτητη, συμμετοχή σας.
Ζητάμε την παρουσία όλων των Αυλωναριτών σε όλες τις εκδηλώσεις και ιδιαίτερα στις λαϊκές συνελεύσεις που διοργανώνει οποιοσδήποτε φορέας.
Ζητάμε την σκληρή, ακόμα και την κακόπιστη, αλλά επώνυμη κριτική. Τον τελευταίο καιρό, στο χωριό μας, γίνεται από κάποιους μία συστηματική επίθεση προσωπικά κατά του Δημάρχου, που, επειδή δεν μπορεί να απαξιώσει το έργο του, είτε το αποσιωπά (πχ παραλείποντας οποιαδήποτε αναφορά ακόμα και σε αυτές τις στρατηγικές κατακτήσεις) είτε το διαστρεβλώνει (πχ αποκρύπτοντας την αλλαγή του υλικού του σκέπαστρου του παζαριού για να «αναδείξει» ύποπτες διασυνδέσεις και συναλλαγές).
Η συστηματική αυτή συκοφαντική επίθεση διεξάγεται μέσω της ανωνυμίας διαφόρων συντακτών του διαδικτύου.
Άνανδρη δεν είναι όμως μόνο η συκοφαντική δυσφήμηση του «ανώνυμου».
Άνανδρη είναι και η σιωπή του συνεργαζόμενου επώνυμου, που αποδέχεται τον διάλογο, για το ίδιο θέμα, με τον γνωστό του «ανώνυμο». Πολύ περισσότερο όταν οι επώνυμοι συντάκτες αρνούνται αδικαιολόγητα την παρουσία τους στις λαϊκές συνελεύσεις και, όταν, ενίοτε, παραστάθηκαν, αρνήθηκαν να σεβαστούν τις αποφάσεις που πήραν οι λαϊκές συνελεύσεις!! Είναι προφανές ότι με την ανοχή, πολύ περισσότερο με τις συμμαχίες και τις συνεργασίες, με τους κουκουλοφόρους του διαδικτύου, δεν δημιουργείται η εποικοδομητική κριτική που προωθεί τον δημοκρατικό διάλογο και τις λύσεις των προβλημάτων.
Είναι προφανές, ότι με την πολιτική τους αυτή επιλέγουν την απομόνωση από την δημοκρατική διαδικασία, για να δημοσιεύονται οι συκοφαντικές ανωνυμίες των γνωστών τους ανωνυμογράφων. Θα επιμείνουμε στο δημοκρατικό διάλογο, με τους κανόνες που αυτός διεξάγεται σε όλες τις πολιτισμένες κοινωνίες.
Με την ευκαιρία, προσκαλούμε όλους σας ατομικά, ιδιαίτερα, όμως, τους συλλογικούς φορείς της τοπικής μας κοινότητας, να υποβάλλουν τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις τους για το επιχειρησιακό σχέδιο του Δήμου. Η βοήθεια αυτή μπορεί να γίνει είτε με το διαδίκτυο είτε και με την αποστολή του σχετικού έντυπου στο Δήμο. Ακόμα, στις 9 του Γενάρη, στις 6 το απόγευμα, σε ανοικτή διαδικασία στη παλιά αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, θα γίνει σχετική συζήτηση. Είναι απαραίτητη η πληθωρική συμμετοχή για να είναι ευρύτερα αποδεκτός και ο δημοτικός σχεδιασμός.
Παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν στον ορίζοντα, όλοι μαζί, ιδιαίτερα όσοι επιλέξαμε την μόνιμη παρουσία στο τόπο μας, μπορούμε να καλυτερεύσουμε και τον τόπο μας και τις ζωές μας.
Τις καλλίτερες ευχές για ένα 2012, με υγεία, ειρήνη και δουλειά για όλους.
Άγγελος Ποθητάκης
Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου
Δήμου Κύμης-Αλιβερίου