Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε, ότι σε συγκέντρωση του προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Οξυλίθου, στις 20 Αυγούστου 2011,επιχειρήθηκε η απαξίωση του έργου της Δημοτικής Αρχής, με ψευδείς και συκοφαντικές αναφορές από συγκεκριμένη ομάδα συμπολιτών μας. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε δύο μέρες μετά την επιτυχή, καθιερωμένη ετήσια συνέλευση που πραγματοποίησε ο Δήμαρχος στην πλατεία του Οξυλίθου και ενημέρωσε τους δημότες για όλα τα θέματα. Συγκέντρωση στην οποία παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος του Τοπικού συμβουλίου, του οποίου εδόθη απεριόριστος χρόνος για να εκθέσει αναλυτικά τις απόψεις του.
Δυστυχώς η συγκέντρωση που προκάλεσε ο Πρόεδρος αναλώθηκε στην υποβάθμιση της προσφοράς της Δημοτικής Αρχής αλλά και της τέως Αντιδημάρχου Πολιτισμού κυρίας Ευαγγελίας Βελισσαρίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η παραποίηση των δεδομένων της αναστήλωσης της Παναγίας Χατηριάνισσας Οξυλίθου μέσω ανυπόστατων κα ψευδών περιγραφών, και μάλιστα από εκπρόσωπο της εκκλησίας.
Πέρα από την θλίψη που μπορεί να μας προκαλεί το συγκεκριμένο γεγονός, ιδιαίτερα για τον παπά του χωριού, οφείλουμε να επισημάνουμε και πάλι την συνειδητή απουσία από τα Δημοτικά δρώμενα του νυν Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου. Ίσως αν αφιέρωνε χρόνο στην ουσιαστική και δημιουργική ενασχόληση με τα κοινά να είχε πληροφορηθεί αυτό που όλοι οι δημότες γνωρίζουν μια και ενημερώθηκαν για την πορεία και εξέλιξη του έργου της αναστήλωσης της Παναγίας, και εγγράφως, το 2009.
Στην τότε ενημέρωση αναφερόταν (και ουδέποτε κανείς το αμφισβήτησε) :
“Αναστήλωση Βυζαντινής Εκκλησίας Παναγίας Χατηριάνισσας Οξυλίθου”
…… Η Δημοτική αρχή από την προηγούμενη θητεία της ξεκίνησε τις ενέργειες για την διάσωση αυτής της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Στο διάστημα αυτό εκπονήθηκαν οι μελέτες και υποβλήθηκαν προτάσεις χρηματοδότησης για την Ανάπλαση, Ανάδειξη μονοπατιών – ποδηλατόδρομου Δήμου Κύμης και η μελέτη Αποκατάστασης Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Οξυλίθου, η οποία εντός των ημερών εγκρίνεται από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) ώστε να προχωρήσουν οι εργασίες διάσωσης και αυτού του μνημείου.
Από το 2006 και μετά ξεκινούν οι προσπάθειες του Δήμου Κύμης για προένταξη του έργου «Αναστήλωση Βυζαντινής Εκκλησίας Παναγίας Οξυλίθου», ενός μνημείου που αποτελεί «πολιτιστική» κληρονομιά όχι μόνο για τον Οξύλιθο αλλά και ολόκληρο τον Δήμο.
Η μελέτη του έργου συντάχθηκε με χρηματοδότηση του Δήμου. Λόγω της σπουδαιότητας του μνημείου, απαιτείτο συνεχής συνεργασία με την 23η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (ΕΒΑ), η οποία υπέδειξε τους κατάλληλους επιστήμονες και την μεθοδολογία. Η πολύπλοκη και μακρόχρονη διαδικασία των εγκρίσεων και γνωμοδοτήσεων ολοκληρώθηκε και ο Δήμος Κύμης ξεκίνησε τον Μάιο του 2008 τις άμεσες σωστικές εργασίες.
Η συνεχής προσπάθεια τριών χρόνων έφερε αποτέλεσμα με την οριστική ένταξη του έργου στο πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ το 2008 και την δέσμευση του ποσού 194.000 ευρώ από τον Δήμο. Η σύνταξη της μελέτης, η χρηματοδότηση και η δημοπράτηση ολοκληρώθηκαν και σήμερα εκτελείται το έργο, με το οποίο προβλέπονται άμεσες σωστικές εργασίες συγκράτησης και προστασίας των ανεκτίμητων τοιχογραφιών, αναστήλωση της εκκλησίας και αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου.
Ο Δήμος Κύμης, όπως όφειλε, κατάφερε να διασώσει το μνημείο και να το παραδώσει ως κειμήλιο στις επόμενες γενιές. Το όφειλε αυτό και σε όσους στο διάβα του χρόνου, έκτισαν, διατήρησαν, λειτούργησαν και εκκλησιάστηκαν σ’ αυτόν τον Ιερό χώρο. Κατάφερε επίσης να παραμείνουν και να διασωθούν οι σπάνιες αγιογραφίες.
Όπως εκφράστηκε από τους εμπλεκόμενους φορείς, ο Δήμος Κύμης είναι ανάμεσα στους ελάχιστους Δήμους που διέθεσε σοβαρούς οικονομικούς πόρους, αλλά και επιμέλεια και επιμονή στην χρονοβόρα και σύνθετη προώθηση των διαδικασιών για την μελέτη και την κατασκευή του έργου, αποδεικνύοντας εμπράκτως τον σεβασμό στην τεράστια πολιτιστική μας κληρονομιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την εκτέλεση του έργου απαιτείτο η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου (χρηματοδότηση) και Εφορείας (επίβλεψη). Παρόμοια σύμβαση δεν είχε καταρτιστεί και ο Δήμος χρειάστηκε να «εξερευνήσει» το νομικό πλαίσιο εφαρμογής της. Σε αντίστοιχες ενέργειες συνήθως εμπλέκονται «μεγαλύτεροι» δήμοι, ή δήμοι σε συνεργασία με υπουργεία.
Η Δημοτική Αρχή τόλμησε και κατάφερε να ολοκληρώσει τις ενέργειες, αντιμετωπίζοντας τα εμπόδια και βρίσκοντας τον δρόμο για την βέλτιστη υλοποίησή του έργου, με γνώμονα πάντα τον σεβασμό του μνημείου.»
κ. Πρόεδρε του Οξυλίθου
Σήμερα το έργο ολοκληρώνεται. Η προσφορά της Δημοτικής Αρχής και της τ. Αντιδημάρχου κ. Βελισσαρίου είναι γνωστή στους κατοίκους. Όχι μόνο για το έργο της διάσωσης και αναστήλωσης της Παναγίας, άλλα και για πολλά άλλα θέματα που αφορούν τον Οξύλιθο. Σταματήστε εσείς και η παρέα σας, τις πρωτοφανείς μεθόδους απόκρυψης της αλήθειας και παραπληροφόρησης του κόσμου. Μέθοδοι και ενέργειες που ξεπερνούν κάθε έννοια ευπρέπειας και πολιτικού πολιτισμού!
Επιτέλους αρχίστε να συνεργάζεστε καλοπροαίρετα και εποικοδομητικά με τη Δημοτική αρχή που πρόσφατα επέλεξε ο κόσμος με την ψήφο του. Έχετε χρέος να πορευθείτε με αυτόν τον τρόπο. Κάτι που θα αποβεί πάνω από όλα προς όφελος του Οξυλίθου.
Και να σας ξαναθυμήσουμε ότι: Οι πόρτες του Δήμου μας ήταν, είναι και θα είναι πάντοτε ανοιχτές σε όλους όσους θέλουν πραγματικά, και όχι στα λόγια, να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του τόπου μας.