Το χωριό κατοικήθηκε στην εποχή της Ενετοκρατίας από βοσκούς των γειτονικών χωριών Τραχήλι και Γάγια. Στα δυτικά του χωριού μέσα σε κακοτράχηλη βραχώδη ρεματιά, υπάρχει βάραθρο με το όνομα «Τουρκοκάζανο» όπου οι Τούρκοι έριχναν τους … ανεπιθύμητους ραγιάδες.
Η Τοπική Κοινότητα Κρεμαστού έχει μέσο υψόμετρο 250 μέτρα και αγροτικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με την απογραφή πληθυσμού του 2001 έχει σχετικά μικρή ανεργία (8η), στο πλαίσιο του νέου Δήμου Κύμης- Αλιβερίου.
Ο οικισμός Κρεμαστός με 165 κατοίκους, είναι ένας από τους γραφικότερους στην περιοχή μας. Οι κάτοικοι του χωριού, οι περισσότεροι ηλικιωμένοι, ασχολούνται με την παραδοσιακή γεωργία. Παράγουν λάδι, κηπευτικά, σιτηρά, καρύδια, αμύγδαλα και κτηνοτροφικά προϊόντα.
Η Μονή της Ζωοδόχου Πηγής ή όπως ονομάζεται τοπικά Μονή Κλιβάνου Η Μονή Κλιβάνου (Ζωοδόχου Πηγής), αν και έχει εγκαταλειφθεί πλέον, διατηρεί ακόμη αναλλοίωτα στοιχεία όπως τα πέτρινα κτίρια των μοναχών, τα τρεχούμενα νερά και το ίδιο το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής. Τα πέτρινα κτήρια όπου άλλοτε ζούσανε μοναχοί, τα άφθονα τρεχούμενα νερά και το ίδιο το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής συνθέτουν ένα από τα ομορφότερα τοπία της Ανατολικής Εύβοιας.
Σπήλαιο με προϊστορική πανίδα της Πλειστοκαίνου εποχής που ανακαλύφθηκε σε μικρή απόσταση από το χωριό.
Στον οικισμό βρίσκεται η εκκλησία του Αγ. Ιωάννη του Προδρόμου, όπου κάθε χρόνο στις 29 Αυγούστου γίνεται πανηγύρι. Δεν υπάρχουν τουριστικές υποδομές, παρά μόνον δυο παραδοσιακά καφενεία και μία ταβέρνα.
Η βρύση του Καλία. Πλινθόχτιστη βρύση με υπόστεγο, τη οποία χρησιμοποιούσαν οι γυναίκες του χωριού για το πλύσιμο των ρούχων.
Πολιτιστικός εξωραϊστικός σύλλογος Κρεμαστού