Δήμος Κύμης Αλιβερίου

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΒΑΚ | ΚΥΜΗΣ – ΑΛΙΒΕΙΟΥ
Κανονισμός Καθαριότητας
Facebook Page
Blog
Δ.Ε.Υ.Α.Κ.Α.
Ινστιτουτο Παπανικολαου
Πολιτική Προστασία SPOT
Your Europe
Σύνδεσμοι

Κονίστρες

Διοικητική ιστορία

  • 28/12/1836 : Οι Κονίστραις αποτελεί  έδρα του Δήμου Κονιστρίων.
  • 16/08/1912: Ο οικισμός ορίζεται  έδρα   της κοινότητας Κονιστρών. Ταυτόχρονα οι οικισμοί Διρρεύματα και Κλιβάνου υπάγονται στην κοινότητα.
  • 16/05/1928: Ο οικισμός Κλιβάνου καταργείται.
  • 16/10/1940: Αλλάζει  η ονομασία του οικισμού Κονίστραις   σε Κονίστραι.
  • 4/12/1997: Η τότε Κοινότητα Κονιστρών, με τους οικισμούς Κονίστρες και Διρρεύματα, καταργήθηκε και οι Κονίστρες ορίστηκαν έδρα στο νεοσύστατο τότε Δήμο Κονιστρών.
  • 1/1/2011: Με την νέα διοικητική μεταρρύθμιση αποτελεί Τοπική Κοινότητα του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου. Η Τοπική Κοινότητα Κονιστρών (σε κατάταξη από το μεγαλύτερο προς το μικρότερο) είναι η 12η με πληθυσμό 842 κατοίκων στον Δήμο Κύμης – Αλιβερίου και 37η από πλευράς έκτασης με 5.173 στρέμματα. Στον νέο Δήμο εκπροσωπείται με τριμελές Τοπικό Συμβούλιο.

Ιστορία

Κτίζεται στο τέλος της βυζαντικής περιόδου από τους κατοίκους του λεκανοπεδίου Μονοδρίου – Οξυλίθου, που διασώθηκαν από τις ληστρικές επιδρομές των Αγαρηνών πειρατών του 8ου, 9ου και 10ου αιώνα. Οι Κονίστρες ανέπτυξαν μεγάλη δραστηριότητα κατά την επανάσταση του 1821. Πατρίδα του ιατροφιλοσόφου, Γεωργίου Κονίστρου – Χρυσοχόου, επιφανούς μέλους της Φιλικής Εταιρείας, που συμμετείχε στην Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου και συνέβαλε ουσιαστικά στον Εθνικό Αγώνα.

Φυσιογνωμία

Η Τοπική Κοινότητα Κονιστρών χαρακτηρίζεται πεδινή, με μέσο υψόμετρο150 μέτρα. Σύμφωνα με την απογραφή πληθυσμού του 2001 έχει σχετικά μικρή ανεργία (30η), στο πλαίσιο του νέου Δήμου Κύμης – Αλιβερίου.

Ο οικισμός Κονίστρες με 658 κατοίκους αποτελεί εμπορικό και διοικητικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής, μια και είναι η έδρα της Δημοτικής ενότητας Κονιστρών.

Οι  σχολικές μονάδες στον οικισμό καλύπτουν σε επίπεδο πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τις ανάγκες όλης της ενότητας Κονιστρών: Γενικό Λύκειο, Γυμνάσιο, ΕΠΑΛ, 8θέσιο Δημοτικό Σχολείο και 2θέσιο Νηπιαγωγείο.

Στο οικισμό Κονιστρών λειτουργούν: Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Παράρτημα Εθνικής Τράπεζας, Παράρτημα Αστ. Τμήματος Κύμης.

Κάθε Κυριακή στην Κονίστρα γίνεται παραδοσιακό παζάρι από τον προηγούμενο αιώνα.

Το χωριό εορτάζει με πανήγυρη στις 17 Ιουλίου της Αγίας Μαρίνας, όπου γίνεται και παραδοσιακό γλέντι.

Υπάρχει ιδιόκτητο ξενοδοχείο ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων 30 κλινών, 2 ταβέρνες, 3 καφετερίες, και  1 παραδοσιακό καφενείο.

Ο οικισμός Διρρεύματα με 184 κατοίκους,  λέγεται ότι ονομάστηκε έτσι γιατί  βρίσκεται μεταξύ δύο ρεμάτων. Στην Τουρκοκρατία λεγόταν «Δυορέμματα» και υπαγόταν στο Ναχιγιέ Αυλωναρίου. Υπάρχει σαν Διατηρητέο : το κτίριο ιδιοκτησίας Γ. Καραμάνου.

Αξιοθέατα

Ο οικισμός των Κονιστρών είναι ένας παραδοσιακός οικισμός (όχι θεσμοθετημένος) με πάρα πολλά διατηρητέα κτίρια: Το κτίριο ιδιοκτησίας Σταμάτη Κούντριζα στην οδό Λιανοπούλου αρ. 57, το κτίριο ιδιοκτησίας Βασίλη και Ιωάννη Σπανού, το κτίριο ιδιοκτησίας Δημήτρη Ζέρβα στην οδό Λιανοπούλου αρ. 7, το κτίριο ιδιοκτησίας Λάμπρου στην οδό Λιανοπούλου αρ. 50, το κτίριο ιδιοκτησίας Σταυρούλας Κερεμέζη Λιανοπούλου 158, το κτίριο ιδιοκτησίας Γεωργίου Κατσίκα στην οδό Λιανοπούλου, το κτίριο ιδιοκτησίας Κων/νου Καβαθά, το κτίριο του Γεωργίου Κατσίκα, το κτίριο ιδιοκτησίας Κων/νου Τεπεζέ, το κτίριο ιδιοκτησίας Ερασμίας Σιάτρα και το κτίριο ιδιοκτησίας της κοινότητος Κονιστρών.

Σύλλογοι – Εκδηλώσεις

  • Ο πολιτιστικός – προοδευτικός σύλλογος Κονιστρών
  • Πνευματικό Πολιτιστικό Κέντρο εξωραϊστικού Συλλόγου Διρρευμάτων  Κονιστρών

Αθλητισμός

Λειτουργεί ο Αθλητικός όμιλος Κονιστρών. http://aokonistron.blogspot.com/

Χάρτης