Δήμος Κύμης Αλιβερίου

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΒΑΚ | ΚΥΜΗΣ – ΑΛΙΒΕΙΟΥ
Κανονισμός Καθαριότητας
Facebook Page
Blog
Δ.Ε.Υ.Α.Κ.Α.
Ινστιτουτο Παπανικολαου
Πολιτική Προστασία SPOT
Your Europe
Σύνδεσμοι

Δύστος

Αναγνώστης Επανάσταση 1821

Πρόκριτος από το Αργυρό με έντονη δράση στην επανάσταση. Εκλέχτηκε μέλος της δωδεκαμελούς επιτροπής για το συντονισμό του Αγώνα, συμμετέχοντας και στην οικονομική ενίσχυσή του. Πήρε τέλος, μέρος στην επίθεση του Κριεζώτη κατά της Καρύστου, παρακολουθώντας την εκστρατεία μέχρι το Μαρμάρι.

Βενέκας Γκίκας – Επανάσταση 1821

Καταγόταν από το Αργυρό. Πολέμησε υπό τον Κριεζώτη και πήρε μέρος σε πολλές μάχες της Εύβοιας, Αττικής και Στερεάς. Αποστρατεύθηκε με το βαθμό του λοχαγού.

Βυριώτης Νικόλαος – Επανάσταση 1821

Γεννήθηκε στο Αργυρό, εξάδελφος του οπλαρχηγού Κριεζώτη. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες της Εύβοιας και της Αττικής.

Κάργας Δημήτριος – Επανάσταση 1821

Λοχαγός κατά την επανάσταση από το Αργυρό. Πολέμησε υπό τον Κριεζώτη σε πολλές μάχες της Εύβοιας, της Αττικής και της Στερεάς.

Κάργας Πέτρος – Επανάσταση 1821

Αγωνιστής του ’21 από το Αργυρό. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες της Εύβοιας, της Αττικής, της Βοιωτίας και της Στερεάς υπό τον Κριεζώτη.

Κριεζώτης Γρηγόριος – Επανάσταση 1821

Γεννήθηκε στα Βύρρα, το σημερινό Αργυρό. Λεγόταν και Μοναχός. Ήταν αδελφός του στρατηγού Νικόλαου Κριεζώτη. Τα πρώτα γράμματα τα έμαθε στο μοναστήρι των Καρυών. Ύστερα από μερικά χρόνια πήγε στις Κυδωνίες της Μ. Ασίας, όπου χειροτονήθηκε ιερέας. Η έκρηξη της επανάστασης τον βρήκε ιερέα στις Κυδωνίες.

Όταν ο Νικόλαος Κριεζώτης αναγκάστηκε το Δεκέμβριο του 1823, λόγω της αρρώστιάς του, να φύγει από το στρατόπεδο του Αλιβερίου και να πάει στο Πράσινο, άφησε επίτροπό του τον αδελφό του Γρηγόριο. Κατά το 1825 διατέλεσε επίτροπος και επόπτης της μονής Αγίου Δημητρίου της Σκύρου.

Νικόλαος Κριεζώτης – Επανάσταση 1821 (1785)

Ο πιο διάσημος οπλαρχηγός της Εύβοιας στον αγώνα ανεξαρτησίας. Γεννήθηκε το 1785 στο χωριό Αργυρό από οικογένεια βοσκών. Ο πατέρας του ήταν ο Ισίδωρος Χαραχλιάνης και μητέρα του η Χρυσή. Σύμφωνα με όσα λέγονται, ο πατέρας του δολοφονήθηκε ή δηλητηριάστηκε από τον διοικητή Καύστου Μουσταφά Αγά Την επιμέλεια του Νικόλαου Κριεζώτη ανέλαβε ο παππούς του. Παλικάρι από μικρός, δεν ανεχόταν τους βαριούς φόρους των Τούρκων και την καταπίεση του ασκούσαν και γι’ αυτό συγκρουόταν πολύ συχνά με τους απεσταλμένους των Τούρκων πασάδων, που έρχονταν για να εισπράξουν τους φόρους, το λεγόμενο χαράτσι.
Μια μέρα συγκρούστηκε με έναν από αυτούς και αφού πάλεψαν, τον σκότωσε. ‘Ολοι τριγύρω θαύμασαν τη δύνανμη του Κριεζώτη. Του συνέστησαν να κρυφτεί. Έχοντας ήδη αρχίσει οι πρώτες κινήσεις για την απελευθέρωση του Ελληνικού Έθνους από τον τουρκικό ζυγό, ο Κριεζώτης φεύγει -κρυφά πάντα- για την Κάρυστο, όπου έρχεται σ’ επαφή με τον Νεόφυτο Δεσπότη της Καρύστου και του προτείνει να παρουσιαστει στον Αγγελή Γοβιό, που ήταν πρωτοκαπετάνιος στον ξεσηκωμό της Εύβοιας. Ο Κριεζώτης τον συνάντησε στα Βρυσάκια και ο καπετάνιος είδε στο πρόσωπο του νεαρού Νικόλαου, το πρωτοπαλίκαρο που έψαχνε. ‘Οταν ο Κριεζώτης το ζήτησε όπλα, ο Γοβιός τον παρότρυνε να τα πάρει από τη φρουρά των Τούρκων της Χαλκίδας. Ο Κριεζώτης ένα απόγευμα επιτίθεται σ’ έναν Τούρκο αξιωματικό, τον ρίχνει από το άλογο και του παίνει τα όπλα και τη στολή του. Παρουσιάζεται μ’ αυτά στο Γοβιό και εκείνος νομίζει ότι είναι Τούρκος αιχμάλωτος. Ο Κριεζώτης γελά και τότε ο Αγγελής καταλαβαίνει τι είχε συμβεί. Σηκώνεται, τον φιλά και τον παίρνει στο κονάκι και στο στρατόπεδο του. Τον ασκεί στο γιαταγάνι και στο τουφέκι. Ο Κριεζώτης μαθαίνει γρήγορα και θέλει να πάρει πολλά τούρκικα κεφάλια και να ελευθερώσει τον τόπο του.

Δεν αργεί να το πετύχει. Σε μία έξοδο της φρουράς των Τούρκων από Χαλκίδα, τους παίρνει οπλισμό και άλογα και τους κυνηγά μέχρι την πόλη. Το όνομά του γίνεται γνωστό και η παλικαριά φόβος των Τούρκων.

Έλαβε μέρος τον Ιούλιο του 1821 στη μάχη των Βρυσακίων. Κατα τη διάρκεια της μάχης έδειξε τόση ανδρεία ώστε ανακηρύχτηκε οπλαρχηγός με τριακόσιους στρατιώτες. Πολύ σύντομα έγινε πεντακοσίαρχος και αγωνίστηκε με τους άνδρες του σε όλες τις μάχες της Εύβοιας. Μαζί με τον οπλαρχηγό της Κύμης Βάσο Μαυροβουνιώτη και με τη βοήθεια το οπλαρχηγού Ηλία Μαυρομιχάλη έδωσαν στις 11 Ιανουαρίου 1822 μεγάλη νικηφόρα μάχη στο μύλο Στύρων. Σ’ αυτήν αντιμετώπισαν τον Ομέρ Μπέη της Καρύστου και τον Γιοσούφ Αγά και τους έτρεψαν σε φυγή. Όταν ο Γοβιός αποφάσισε να στραφεί στη Χαλκίδα, όρισε αρχηγό της Καρυστίας τον Κριεζώτη, ο οποίος με χίλιους πεντακόσιους πολεμιστες και με τη βοήθεια του μοναχού αδελφού το Γρηγορίου, στις 22 Φεβρουαρίου έδωσε μάχη στα Στύρα κατά του Ομέρ και τον ανάγκασε να υποχωρήσει. Μετά το θάνατο των δύο οπλαρχηγών Αγγελή Γοβιού και Ηλία Μαθρομιχάλη, ο Κριεζώτης απέμεινε μόνος αρχηγός σε όλη την Εύβοια.

Παπαγγελής Αγγελής – Επανάσταση 1821

Ιερέας από το Αργυρό. Πολέμησε υπό τις διαταγές των Νικ. Κριεζώτη και Κων/νου Βολπιώτη στις μάχες Βρυσακίων, Αντριαλών, Διακόπτι, Βατησίου, Καρύστου και Αλιβερίου. Αναδείχτηκε εμπειροπόλεμος μαχητής και έφερε το βαθμό του λοχία. Στο Παλαιοχώρι των Λεπούρων εκλέχτηκε πληρεξούσιος της Καρυστίας μαζί με το Γεώργ. Χρυσοχόο τον Κονίστριο από το λαό , το στρατό και τους προκρίτους. Πιάστηκε από τους Τούρκους αιχμάλωτος και υπέστη μαρτυρικό θάνατο.

Κριεζώτης Αναστάσιος – Επανάσταση 1821

Πρόκριτος από τα Κριεζά, θείος του στρατηγού Νικόλαου Κριεζώτη. Ακολούθησε τον ανιψιό του από την αρχή του αγώνα. Εκλέχτηκε από το λαό της περιφέρειας Καρυστίας μέλος του δωδεκαμελούς εφορείας για το συντονισμό του αγώνα, δηλαδή της διοικητικής και οικονομικής επιτροπείας  για την παροχή τροφίμων, πολεμοφοδίων στην επικείμενη επίθεση του Κριεζώτη κατά  της Καρύστου. Παρακολούθησε την εκστρατεία μέχρι το Μαρμάρι.

Κριεζώτης Γιανέλης – Επανάσταση 1821

Αγωνιστής από τα Κριεζά, ανιψιός του στρατηγού Νικόλαου Κριεζώτη από την αδελφή του. Πολέμησε υπό τις διαταγές του σε όλες τις μάχες της Εύβοιας και της Αττικής. Σκοτώθηκε στη μάχη «Ρούσαλη», κοντά στα Σάλωνα, στις 7 Οκτωβρίου 1826.

Σφακιανάκης – Επανάσταση 1821

Αγωνιστής του ’21 από τα Κριεζά. Πολέμησε από τους πρώτους στην Καρυστία και ακολούθησε τον Κριεζώτη μέχρι το τέλος του αγώνα.

Τσαμπάζης Μιχάλης – Επανάσταση 1821

Αγωνιστής του ’21 από τα Λέπουρα. Υπηρετούσε ως καφετζής του Ομέρ μπέη της Καρύστου. Μετέφερε γράμμα του γραμματέα του Ομέρ Νικηφόρου Δασκαλάκη προς τον επίσκοπο Καρύστου Νεόφυτο. Στο γράμμα του έλεγε πως είναι έτοιμος να του παραδώσει την πόλη της Καρύστου. Ο Τσαμπάζης έφυγε για τα Στύρα για να παραδώσει το γράμμα στον επίσκοπο. Όταν έφθασε στα Στύρα, προτού ολοκληρώσει την αποστολή του, πήρε μέρος σε μια μάχη εναντίον των Τούρκων, στην οποία σκοτώθηκε.