Το τραχύ και πετρώδες έδαφος της περιοχής έδωσε το όνομα στον οικισμό. Κτίστηκε και κατοικήθηκε στα χρόνια του Βυζαντίου γεγονός το οποίο μαρτυρούν οι πολλές εκκλησίες.
Η Τοπική Κοινότητα Τραχηλίου, χαρακτηρίζεται ημιορεινή, με μέσο υψόμετρο 420 μέτρα και με αγροτικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με την απογραφή πληθυσμού του 2001 έχει μεγάλη σχετικά ανεργία(23η), στα πλαίσια του νέου Δήμου Κύμης- Αλιβερίου.
Ο οικισμός Τραχήλι με 293 κατοίκους είναι κτισμένος σε τραχύ και πετρώδες έδαφος.
Είναι πασίγνωστος και περίοπτος ο Πύργος του Τραχηλίου, ο οποίος όμως έχει ανάγκη συντήρησης και ορθής ανάδειξης. Ο ενετικός πύργος του Τραχηλίου έχει κατασκευαστεί σε μια θέση κατοικημένη από την προϊστορική – κατά τα φαινόμενα εποχή, καθώς γύρω απ’ αυτόν έχουν ανακαλυφθεί: τοιχεία διαφόρων περιόδων, θεμέλια διαφόρων κτισμάτων, αρχαίο νεκροταφείο αραδιακά λιθάρια (ογκόλιθοι προερχόμενοι – ίσως –από το αρχαίο κάστρο που δέσποζε στο λόφο), αρχαίο πηγάδι, δίκτυο ύδρευσης, και υπόγειες στοές (που συνέδεαν – κατά την παράδοση – το κάστρο με τις περί αυτό οικείες).
Δραστηριοποιείται ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τραχηλίου. Διοργανώνει μια εκδήλωση το πρώτο Σάββατο του Ιουλίου. www.trachili-evias.gr
Επίσης γίνεται θρησκευτική εκδήλωση τον Δεκαπενταύγουστο, και ακόμη μία στις 8 Σεπτεμβρίου προς τιμή της γέννησης της Θεοτόκου.
Δραστηριοποιείται Αθλητικός Σύλλογος , που βρίσκεται στην β΄ Κατηγορία Ευβοίας.