Δήμος Κύμης Αλιβερίου

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΒΑΚ | ΚΥΜΗΣ – ΑΛΙΒΕΙΟΥ
Κανονισμός Καθαριότητας
Facebook Page
Blog
Δ.Ε.Υ.Α.Κ.Α.
Ινστιτουτο Παπανικολαου
Πολιτική Προστασία SPOT
Your Europe
Σύνδεσμοι

Παρθένι

Διοικητική ιστορία

  • 28/12/1836 : Ο οικισμός Παρθένι υπάγεται  στο Δήμο Ταμυνέων.
  • 12/02/1848:  Ο οικισμός υπάγεται  στο Δήμο Δυστίων.
  • 11/9/1896: Ο Δήμος Δυστίων μετονομάζεται  σε Δήμο Ταμυνέων.
  • 16/08/1912:  Ο  οικισμός ορίζεται  έδρα   της κοινότητας Παρθενίου. Ταυτόχρονα ο οικισμός Παναγιά υπάγεται  στην   κοινότητα.
  • 4/12/1997  η τότε κοινότητα Παρθενίου, με τους οικισμούς  Παρθένι και Παναγία  καταργήθηκε και υπάχθηκε στον νεοσύστατο τότε ΔήμοΤαμυναίων.
  • 1/1/2011 :  Με την νέα διοικητική μεταρρύθμιση αποτελεί Τοπική Κοινότητα του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου. Η Τοπική Κοινότητα Παρθενίου, (σε   κατατάξη από το μεγαλύτερο προς το μικρότερο) είναι η  36η με πληθυσμό 292 κατοίκων στο Δήμο Κύμης – Αλιβερίου και 13η από πλευράς έκτασης με 24.027 στρέμματα. Στον νέο Δήμο  εκπροσωπείται με έναν Τοπικό Σύμβουλο.

Ιστορία

Ένας από τους αρχαίους Δήμους της Ερέτριας ήταν το Παρθένιον , αφιερωμένος στη θεά Ήρα την παρθένο.  Ο οικισμός  ήταν κτισμένος στην τοποθεσία «Κάτω Παρθένι» ή «Κάτω Χωριό» όπου υπάρχει το εξωκλήσι του Αγίου Δημητρίου και όπου σώζονται τα λείψανα αρχαίου ναού.

Υπάρχει και άλλη εκδοχή , σύμφωνα με την οποία έγινε η φύλαξη παρθένων νεανίδων στο φρούριο «Ερημόκαστρο» από τους γέροντες του οικισμού έτσι ώστε να μην πέσουν στα χέρια των Τούρκων και ατιμασθούν.  Οι Τούρκοι όμως  ανακάλυψαν την ύπαρξη αυτού του ιδιόμορφου παρθεναγωγείου με αποτέλεσμα τη σφαγή των γερόντων και το βιασμό των νεαρών κοριτσιών.

Φυσιογνωμία

Η Τοπική Κοινότητα Παρθενίου χαρακτηρίζεται  ημιορεινή, με μέσο υψόμετρο 332 μέτρα και με αγροτικό χαρακτήρα  . Σύμφωνα με την απογραφή πληθυσμού του 2001 έχει μικρή ανεργία(42η), στα πλαίσια του νέου Δήμου Κύμης- Αλιβερίου.

Ο οικισμός Παρθένι με 204 κατοίκους, ήταν ένας από τους αρχαίους Δήμους της Ερέτριας.  Οι κάτοικοι του Παρθενίου ασχολούνται με γεωργικές και κτηνοτροφικές εργασίες κυρίως για την κάλυψη των οικογενειακών τους αναγκών και λιγότερο για βιοποριστικούς σκοπούς. Μολονότι τις προηγούμενες δεκαετίες υπήρχαν αρκετοί κτηνοτρόφοι, ο αριθμός τους έχει σήμερα περιοριστεί σημαντικά.

Κύριο αγροτικό προϊόν της περιοχής είναι το ελαιόλαδο. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι το τοπικό ελαιοτριβείο, μολονότι έχει εκσυγχρονιστεί, συντηρεί ως σήμερα τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής ελαιολάδου, γεγονός που δίνει ιδιαίτερη ποιότητα και γεύση στο παραγόμενο προϊόν.  Λόγω της σχετικής αφθονίας σε υδάτινες πηγές συντηρείται ως σήμερα ένα παραδοσιακό αρδευτικό σύστημα μέσω του οποίου, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ποτίζονται μικροί οικογενειακοί κήποι λαχανικών.

Ο οικισμός Παναγία με 88 κατοίκους,  σύμφωνα με την παράδοση, χτίστηκε τα χρόνια της Τουρκοκρατίας από βοσκούς.Στα βόρεια του οικισμού, κάπου στο μέσο της διαδρομής Παναγία – Γυμνού, υπάρχει οροπέδιο με το όνομα Κουμάι. Φέρεται, ότι στην περιοχή αυτή υπήρχε κατά τη βυζαντινή περίοδο και την Ενετοκρατία μικρός αγροτικός οικισμός.

Η πλατεία του χωριού είναι περιποιημένη και έχουν γίνει λιθοδομές που αναδεικνύουν το τοπικό χρώμα αρκετά καλά. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικές είναι οι τέσσερις κρήνες με νερό που προέρχεται από πηγή στο βουνό. Η διαδρομή πριν το χωριό έχει ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και στην ρεματιά που απλώνεται νότια του οικισμού υπάρχουν πηγές.

Μνημεία

Καστρί Παρθενίου: Βρίσκεται νότια του οικισμού σε λόφο με υψόμετρο 570 μέτρων, όπου και σώζεται περιφερειακό τείχος.

Θέση Τουρλί : Σε ένα μικρό λόφο, με την ονομασία Τουρλί, με υψόμετρο 655 μέτρων, υπάρχουν ενδείξεις ότι εκεί υπήρχε μεσαιωνικός πύργος.

Γέννηση της Θεοτόκου : Ο ιερός ναός της Γέννησης της Θεοτόκου αποτελεί το μεγαλύτερο ναό του Παρθενίου και κύριο χώρο εκκλησιασμού των κατοίκων και των επισκεπτών. Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του χωριού. Εορτάζει την 8η Σεπτεμβρίου κάθε έτους. Με την ευκαιρία του εορτασμού της Γέννησης της Θεοτόκου, οργανώνεται πανηγύρι, το οποίο φημίζεται για την ποιότητα του φαγητού και το μέχρι πρωίας γλέντι.

Χάρτης