Κτίζεται τα τελευταία χρόνια του Βυζαντίου, από τον βυζαντινό οικιστή Κουρούνα από όπου και παίρνει πιθανόν το όνομα του. Κατά άλλους από το πουλί κουρούνα που υπάρχει στα δάση των λόφων του. Αναφέρεται επίσης και η εκδοχή ότι πήρε το όνομα του από αρχαίο οικισμό της περιοχής με την ονομασία Κορώνη [= στέμμα] > Κορώνα > Κουρούνα, που οφειλόταν στην περίοπτη θέση του. Πριν από το 1940 είχε μεγάλο πληθυσμό. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή ο πληθυσμός είναι 104 κάτοικοι.
Η Τοπική Κοινότητα Άνω Κουρουνίου χαρακτηρίζεται πεδινή, μια και δεν έχει μεγάλες κλίσεις, με μέσο υψόμετρο 240 μέτρα και με αγροτικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με την απογραφή πληθυσμού του 2001 έχει σχετικά μικρή ανεργία(38ο), στα πλαίσια του νέου Δήμου Κύμης- Αλιβερίου. Μεγάλη επιφάνεια του είναι βοσκότοποι.
Ο οικισμός Άνω Κουρούνι με 143 κατοίκους, πρωτοεμφανίστηκε στο τέλος της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Η μεγαλύτερη κατοίκηση του έγινε λίγο πριν το 1940.
Στον γραφικό οικισμό τα τελευταία χρόνια, άρχισε η τουριστική ανάπτυξη. Υπάρχει δημοτικός ξενώνας δυναμικότητας 6 κλινών, μικρό ξενοδοχείο ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων 25 κλίνες και ταβέρνα – καφέ – μπαρ.
Πύργος : Στην είσοδο του χωριού , σώζεται μισοερειπωμένος Φράγκικος πύργος,πάνω σε ένα ύψωμα δεσπόζει πύργος με θέα προς τη θάλασσα. Η τοιχοδομία του είναι με μεγάλους γωνιόλιθους και με ακανόνιστες κοκκινόπετρες από γρανίτη, με πολύ ασβέστη και με λίγα κεραμίδια ενδιάμεσα. Από τον πύργο το χωριό λεγόταν και “Πύργος Κουρούνι” σε θέση που επέτρεπε την ανταπόκριση με τους πύργους Κήπων, Τραχηλίου, Καδίου, Πύργου, κ.λπ.
Σύλλογος Εξ’ Αθηνών Άνω Κουρουνιατών