Δήμος Κύμης Αλιβερίου

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΒΑΚ | ΚΥΜΗΣ – ΑΛΙΒΕΙΟΥ
Κανονισμός Καθαριότητας
Facebook Page
Blog
Δ.Ε.Υ.Α.Κ.Α.
Ινστιτουτο Παπανικολαου
Πολιτική Προστασία SPOT
Your Europe
Σύνδεσμοι

Αργυρό

Διοικητική ιστορία

  • 28/12/1836:  Ο οικισμός Βίρα υπάγεται στο Δήμο Στυρέων
  • 16/08/1912:  Ο  οικισμός ορίζεται  έδρα της   κοινότητας Βίρας.
  • 16/10/1940:  Αναγνωρίζεται  ο οικισμός Μπούφαλο και υπάγεται  στην κοινότητα.
  • 03/07/1957:  Ο οικισμός Βίρα μετονομάζεται σε Αργυρό και η κοινότητα σε κοινότητα Αργυρού.
  • 14/03/1971:  Αναγνωρίζεται ο οικισμός  Άγιος Δημήτριος και υπάγεται  στην   κοινότητα.
  • 4/12/ 1997: Η τότε  Κοινότητα Αργυρού, τους οικισμούς  Αργυρό, Άγιος Δημήτριος και Μπούφαλο, καταργήθηκε και υπάχθηκε στον νεοσύστατο τότε Δήμο Δυστίων.
  • 1/1/2011 : Με την νέα διοικητική μεταρρύθμιση αποτελεί Τοπική Κοινότητα του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου. Η Τοπική Κοινότητα Αργυρού(σε   κατάταξη από το μεγαλύτερο προς το μικρότερο) είναι η 20η με πληθυσμό  561 κατοίκων στο Δήμο Κύμης – Αλιβερίου και 4η από πλευράς έκτασης με 36.037στρέμματα. Στο  νέο Δήμο   εκπροσωπείται με  τριμελές Τοπικό συμβούλιο.

Ιστορία

Στα αρχαία χρόνια πιθανά υπήρχε αρχαία πόλη η «Αργυρά» ή  »Αργουρα», που τοποθετείται βόρειά τ ου σημερινού οικισμού. Οι κάτοικοι λένε ότι τα χωράφια παίρνοτν «Αργυρό»  χρώμα μετά το θέρισμα. Για τη προέλευση του ονόματος Βίρα ή Βύρα υπάρχουν τρεις εκδοχές :  από κάποια τρύπα Birr στην αρβανίτικη διάλεκτο ή  από το ναυτικό παράγγελμα Βίρα ή οι αρβανίτες που εγκαταστάθηκαν στη περιοχή ήταν πριν εγκατεστημένοι στη περιοχή του σημερινού οικισμού Μεσοχωρίου του δήμου Στυρέων την οποία έλεγαν Βύρα .

Περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία του Αργυρού και της ευρύτερης περιοχής στο : http://tatshs.wordpress.com/

Φυσιογνωμία

Η Τοπική Κοινότητα Αργυρού, χαρακτηρίζεται   ορεινή, με μέσο υψόμετρο  151 μέτρα και με αγροτικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με την απογραφή πληθυσμού του 2001 έχει  μικρή ανεργία(43η), στα πλαίσια του νέου Δήμου Κύμης- Αλιβερίου.

Το Αργυρό με 358 κατοίκους, είναι η γενέτειρα του μεγάλου οπλαρχηγού της επανάστασης Νικόλαου Κριεζώτη.Ο οικισμός του Αργυρού ειναι κτισμένος μεταξύ βουνών. Ανατολικά βρίσκεται το βουνό Τσούκα με υψόμετρο 429 μέτρα, νότια το βουνό Τσίκνα με υψόμετρο 428 μέτρα και νοτιοδυτικά το βουνό Πυργάρι με υψόμετρο 547 μέτρα. μπροστά στον οικισμό βρίσκεται ο κάμπος του Αργυρού.

Ο παραθεριστικός οικισμός του Αγίου Δημητρίου έχει 98 κατοίκους. Διαθέτει μεγάλη παραλία, ενώ οι ευκάλυπτοι κατά μήκος της αμουδιάς χαρίζουν τη σκιά τους στους λουόμενους. Υπάρχει αποβάθρα για μικρά σκάφη. Ο οικισμός του Αγίου Δημητρίου φέρεται να ιδρύθηκε το 1880, όταν χτίστηκε το ομώνυμο εξωκλήσι του οποίου φέρει το όνομα.

Ο οικισμός Μπούφαλο ή Πόρτο Μπούφαλο είναι ένας αλιευτικός οικισμός που έχει 105 κατοίκους. Το λιμάνι του αποτελεί συχνό αγκυροβόλιο για ιστιοφόρα. Οι   κάτοικοι   ασχολούνται   με   το ψάρεμα   και   τελευταία   με   τον   τουρισμό. Στο λιμάνι παλαιότερα  υπήρχε τελωνείο. Επίσης στο λιμάνι υπάρχει μια μεγάλη άγκυρα εμπορικού πλοίου του 1657 που ανασύρθηκε από ναυάγιο στα ανοιχτά της θάλασσας.Το Πόρτο Μπούφαλο έχει τη μαγευτική παραλία  Τσέπι, που διαθέτει φάρο, ντουζιέρες αλλά και γήπεδο beach volley και το κυρίως χαρακτηριστικό του είναι η γεμάτη ζωή νεολαία.

Αξιοθέατα

Στο Παλιοχώρι, βρέθηκαν θεμέλια οικοδομών, σαρκοφάγοι και νομίσματα μέχρι και της Ρωμαϊκής εποχής.

Στο Μπούφαλο τοποθετείται η «Βοός Αυλή» ή «Βούφαλο» ή «Βοός Κεφαλή» των αρχαίων Δασκαλειό.

Μπροστά απο τον οικισμό βρίσκεται η νησίδα Δασκαλειό. Παλιά ενωνόταν με την ξηρά στη θέση Χορδολέμι, όπου φέρεται να υπήρχε υπήρχε μια ανεπτυγμένη πόλη λιμάνι.

Σύλλογοι – Εκδηλώσεις

Υπάρχει ο Εκπολιτιστικός σύλλογος Αργυρού που εκδίδει και μηνιαία εφημερίδα με τον τίτλο <<Φωνή Αργυρού Ευβοίας>>

Χάρτης