Ο συνοικισμός Νικολέτα, φέρεται να δημιουργείται τα τελευταία χρόνια, της Φραγκοκρατίας από τους Αρβανίτες που ήρθαν από την Αττική. Στα πρώτα χρόνια της Τουρκοκρατίας υπαγόταν στον τομέα του Αυλωναρίου. Το Νεοχώρι είναι η νεότερη συνέχεια των συνοικισμών Νικολέτα και Λάλα.
Η Τοπική Κοινότητα Νεοχωρίου, χαρακτηρίζεται πεδινή, με μέσο υψόμετρο 100 μέτρα και με αγροτικό χαρακτήρα Σύμφωνα με την απογραφή πληθυσμού του 2001 έχει πολύ μεγάλη ανεργία(5η), στα πλαίσια του νέου Δήμου Κύμης- Αλιβερίου
Ο οικισμός Νεοχώρι με 571 κατοίκους, είναι η συνέχεια των εγκαταλελειμένων συνοικισμών Νικολέτα και Λάλα.Το Λάλα ερημώθηκε και ο συνοικισμός Νικολέτα συγχωνεύτηκε με τα σπίτια του Νεοχωρίου. Ο οικισμός του Νεοχωρίου είναι κτισμένος παράλληλα του ποταμού Νηλέα, αγγίζει την ανατολική πλευρά του οικισμού και του προσφέρει δροσιά με τις ιτιές, τις λεύκες και τα πλατάνια του. Δύο μικρά ρέματα διασχίζουν κάθετα το Νεοχώρι και χύνουν τα νερά τους στο Νηλέα. Η πληθώρα των καταστημάτων που διαθέτει και τα ωραία αξιοθέατα αποτελεί μια καλή επιλογή για στάση των διερχόμενων.
Απέναντι από το Νεοχώρι, στο λόφο «Μπρέκα», διασώζονται δύο ανεμόμυλοι, σχεδόν ακέραιοι.Στο συνοικισμό της Νικολέτας υπάρχει η παλιά βρύση του οικισμού Νικολέτα όπου την 1η Κυριακή του Μάη, γίνεται πανηγύρι στη «Βρύση της Νικολέτας
ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ : Ο ανεμόμυλος κληρονόμων Γεωργίου Καρόζη
Μεγάλη δραστηριότητα εμφανίζει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου. Την 1η Κυριακή του Μάη, γίνεται πανηγύρι στη «Βρύση της Νικολέτας».Την γιορτή διοργανώνουν κάθε χρόνο οι φορείς του Νεοχωρίου με την στήριξη του Δήμου. Τα έσοδα από την γιορτή διατίθενται για δράσεις της Νεολαίας μέσα από τον Α.Ο. Νηλέας Νεοχωρίου και για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Νεοχωρίου.Οι Νεοχωρίτισσες προσφέρουν τις περίφημες νεοχωρίτικες πίττες Στις 29 Αυγούστου, της Αποτομής του Τιμίου Σταυρού, γίνεται πανηγύρι. Η στήριξη μας στο σύλλογο θα είναι συνεχής και σε συνεργασία μαζί του θα φροντίσουμε να ενισχυθούν οι πολιτιστικές δραστηριότητες.
Στο Νεοχώρι το έτος 1984 ιδρύθηκε σωματείο με την επωνυμία «Αθλητικός Όμιλος Νεοχωρίου ο ΝΗΛΕΥΣ « με έδοα το Νεοχώρι Ευβοίας. Το καταστατικό του αναγνωρίστηκε με την υπ’ αρ. 1613/84 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου. Είναι γενικά αποδεκτό ότι ο Νηλέας θεωρείται σήμερα ένα σωματείο που καλλιεργεί το άθλημα σε βάθος, σε υγιείς συνθήκες, παρουσιάζει ποδοσφαιρική ποιότητα και εμπνέει το σεβασμό και την εκτίμηση όλων.