Δήμος Κύμης Αλιβερίου

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΒΑΚ | ΚΥΜΗΣ – ΑΛΙΒΕΙΟΥ
Κανονισμός Καθαριότητας
Facebook Page
Blog
Δ.Ε.Υ.Α.Κ.Α.
Ινστιτουτο Παπανικολαου
Πολιτική Προστασία SPOT
Your Europe
Σύνδεσμοι

Δεμερούτειο Πνευματικό Κέντρο

Το Δεμερούτειο έχει μετατραπεί σε ένα πολυχώρο όπου λειτουργούν:

  • Δανειστική βιβλιοθήκη
  • Ωδείο όπου  μαθητές των Βιτάλων  ασκούνται στην εκμάθηση μουσικών οργάνων , όπως κιθάρα, μπουζούκι , αρμόνιο.
  • Τμήματα χορών, παραδοσιακών και μοντέρνων , με παρακολούθηση μαθημάτων από παιδιά και ενήλικες.
  • Τμήμα αεροβικής γυμναστικής στο οποίο αθλούνται   γυναίκες του χωριού
  • Γυμναστήριο στο οποίο γυμνάζονται αρκετοί νέοι  με τμήματα take vodo
  • Αίθουσα των ηλεκτρονικών υπολογιστών .

Σύσταση και σκοπός του Δ.Π.Κ.

Η Δεμερούτειος Κοινοτική Βιβλιοθήκη Βιτάλων συστάθηκε ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου  με το υπ’ αριθμό 761/1-11-1968 βασιλικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. 269/Α/16-11-1968 . Το διάταγμα καθόριζε το σκοπό ίδρυσης του Ν.Π.Δ.Δ. (τη λειτουργία δηλ. δανειστικής βιβλιοθήκης),τα έσοδά του (με κυριότερο την ετήσια επιχορήγηση της Κοινότητας Βιτάλων  ύψους 5.000 δρχ) και τη διοίκησή του από πενταμελές συμβούλιο.

Η συστατική πράξη τροποποιήθηκε με την υπ’ αριθμό 1874/299/11-1-2008 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας που δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ 106/Β/28-1-2008. Οι αλλαγές αφορούσαν τη μετονομασία της Κοινότητας Βιτάλων σε Τοπικό Διαμέρισμα Βιτάλων, το ύψος της επιχορήγησης του δήμου, πλέον, Κύμης σε 5.000 € και τον ορισμό των μελών του πενταμελούς διοικητικού συμβουλίου.

Η απόφαση αυτή τροποποιήθηκε εκ νέου με την υπ’ αριθμό 18237/2851/20-3-2009 απόφαση του Γ.Γ.Π. Στερεάς Ελλάδας (Φ.Ε.Κ. 621/Β/3-4-2009) με τη οποία  το Ν.Π.Δ.Δ. άλλαξε όνομα, σκοπό και διοίκηση. Παραθέτουμε απ’ τη συγκεκριμένη απόφαση το σκοπό του Δεμερούτειου Πνευματικού Κέντρου, για να αναδειχθούν  οι στόχοι του και οι προοπτικές του.

Σκοπός του Νομικού προσώπου με την επωνυμία «Δεμερούτειο Πνευματικό Κέντρο Τοπικού Διαμερίσματος Βιτάλων» , είναι:

  1. Η προαγωγή και ανάπτυξη του πολιτισμού.
  2. Η  υποστήριξη, συλλογή, ταξινόμηση  και  αξιοποίηση  της  γραπτής  και  προφορικής  παράδοσης  του  τόπου.
  3. Η  συντήρηση  – αποκατάσταση, προβολή  και  δημιουργία  προϋποθέσεων  διάσωσης  αρχειακού  υλικού, κειμηλίων  και  βιβλίων.
  4. Η  δημιουργία  δανειστικής  βιβλιοθήκης.
  5. Η  συγκρότηση  και  λειτουργία  αναγνωστηρίου  και  ο  εξοπλισμός  αυτού  με  οπτικοακουστικά   μέσα.
  6. Η  δημιουργία  προϋποθέσεων  και  η  εξασφάλιση  συνθηκών  για  τη  δημιουργική  αξιοποίηση  του  ελεύθερου  χρόνου  των  πολιτών  και  ιδιαίτερα  των  νέων  σε  πνευματικές  δραστηριότητες   και  η  ανάπτυξη  των  ατομικών  δημιουργικών  ικανοτήτων.
  7. Η  λαϊκή  επιμόρφωση.
  8. Η  συγκέντρωση, διαφύλαξη, συντήρηση  της  γνώσης  και  της  πληροφορίας.
  9. Η  προώθηση  της  γνώσης  και  της  πληροφορίας.
  10. Η  δημιουργία  ηλεκτρονικής  βάσης  δεδομένων  της  Βιβλιοθήκης  και  η  ηλεκτρονική  σύνδεση  με  άλλες  βιβλιοθήκες.
  11. Η  έκδοση  βιβλίων  -περιοδικών  κ.α.  σε  έντυπη  και  ηλεκτρονική  μορφή.
  12. Η εξασφάλιση πρόσβασης στη γνώση και την πληροφορία σε όλες τις κοινωνικές ομάδες.
  13. Η διάδοση και η ανάπτυξη της καλλιτεχνικής παιδείας στους τομείς του χορού, της μουσικής, των εικαστικών τεχνών κλπ.
  14. Η συνεργασία με τους τοπικούς φορείς  για την ανάπτυξη πολιτιστικών και πνευματικών δραστηριοτήτων και εφαρμογή σχετικών προγραμμάτων.
  15. Η οργάνωση και η πραγματοποίηση διαλέξεων, συζητήσεων, συνεδρίων, εκθέσεων, σεμιναρίων, πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Ιστορικά Στοιχεία

Tο έτος 1967 κατασκευάστηκε το κτιριακό συγκρότημα που σήμερα στεγάζει το Δεμερούτειο Πνευματικό Κέντρο, στον ίδιο χώρο που υπήρχε το παλιό Δημοτικό Σχολείο του χωριού το οποίο κατεδαφίστηκε. Η ανέγερση νέου Δημοτικού Σχολείου απ’  το έτος 1954 εκεί όπου σήμερα  βρίσκεται, έδινε αυτή τη δυνατότητα. Έπρεπε, εξάλλου, να κατασκευαστεί ένα νέο κτίριο που θα στέγαζε το Κοινοτικό Κατάστημα και άλλες υπηρεσίες που ο Ευάγγελος Δεμερούτης σχεδίαζε.

Έτσι δημιουργήθηκε το τριώροφο κτίσμα που  υπάρχει σήμερα με εμβαδό 165 τ.μ. ανά όροφο.

Στο ισόγειο βρίσκονται:

  • Το αγροτικό ιατρείο που λειτουργεί αδιάκοπα από το έτος 1967 μέχρι σήμερα. Το  ιατρείο λειτούργησε στα Βίταλα  με προσωπικές παρεμβάσεις του μπαρμπα-Βαγγέλη ..
  • Εσωτερικό κλιμακοστάσιο
  • Μία αίθουσα η οποία  που λειτούργησε ως αίθουσα ψυχαγωγίας, ταβέρνα, εμπορικό κατάστημα, κ.λ.π. Σήμερα,  λειτουργεί ως αίθουσα αφιερωμένη στην εξόρυξη λιγνίτη στην περιοχή . Στην αίθουσα εκτίθενται εργαλεία και άλλος τεχνικός εξοπλισμός ορυχείων, φωτογραφίες, έγγραφα, βιβλιοθήκη με βιβλία και περιοδικά που αναφέρονται στις εξορυκτικές εργασίες ,αφηγήσεις ατόμων  που εργάστηκαν σε αυτά και ό, τι άλλο υλικό βρέθηκε , που  αναδεικνύει τη σχέση των κατοίκων με τη δουλειά του λιγνιτωρύχου και γενικά του ορύκτη, (ας μην ξεχνάμε και τις εξορύξεις βωξίτη που γίνονταν στην περιοχή).
  • Δίπλα από την αίθουσα αυτή και κάτω ακριβώς από την αυλή, κατασκευάστηκαν δημόσια κοινοτικά λουτρά σε μια εποχή που το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων δεν περιελάμβανε τέτοιες οικιακές ανέσεις. Σήμερα , ο χώρος αυτός έχει διαμορφωθεί σε αίθουσα στην οποία είναι συνδεδεμένοι 8 ηλεκτρονικοί υπολογιστές με πρόσβαση στο διαδίκτυο και δυνατότητα χρήσης απ΄ τους μαθητές  και όλους   τους  κατοίκους του χωριού.

Στον α’ όροφο βρίσκονται:

  • Το κοινοτικό κατάστημα με γραφείο Προέδρου, γραφείο Γραμματέα και αίθουσα κοινοτικού συμβουλίου που εξυπηρέτησαν τη λειτουργία της Κοινότητας Βιτάλων έως το 1998, χρονιά δημιουργίας του ενιαίου Καποδιστριακού Δήμου Κύμης. Σήμερα η αίθουσα  του κοινοτικού συμβουλίου λειτουργεί ως αίθουσα αεροβικής -   Take vodo και παραδοσιακών χορών .
  • Το Νηπιαγωγείο Βιτάλων που λειτουργεί ως μονοθέσιο απ’ το έτος 1969. H δημιουργία του ήταν αξίωση του τότε Διευθυντή του Δημοτικού Παπανικολάου Παναγιώτη.  Πρόκειται για ένα άριστο διδακτήριο με πλούσια υλικοτεχνική υποδομή και αύλειο χώρο  150  τ.μ. που φιλοξενεί όργανα παιδικής χαράς.

Στον β’ όροφο βρίσκονται:

  • Η Βιβλιοθήκη που λειτουργεί απ’ το έτος 1977 σε μία αίθουσα 70 τ.μ. και εκθέτει 3.200 τόμους βιβλίων (οι 250 μετά την ίδρυση του Κέντρου). Στην βιβλιοθήκη προσέφεραν τις υπηρεσίες τους ως βιβλιοθηκάριοι η Καπελέρη Βαρβάρα (1977-1980) και η Κρινή Άννα απ’ το 1980 έως το 2000 με εξαίρεση το διάστημα 1990-91 που εργάστηκε η Μάρκου Κερατσού.
  • Δύο δωμάτια που κατασκευάστηκαν αρχικά ως ξενώνες και φιλοξένησαν κατά καιρούς διάφορες δραστηριότητες. Σήμερα και μετά την ανακαίνιση τους, δύο   απ’ αυτές χρησιμοποιούνται  ως αίθουσες για την εκμάθηση μουσικών οργάνων .
  • Μία αίθουσα που διαμορφώθηκε για να εξυπηρετήσει λειτουργικές ανάγκες του Κέντρου και σήμερα χρησιμοποιείται ως αίθουσα γυμναστηρίου .

Στόχος της δημοτικής αρχής είναι η περαιτέρω ενίσχυση του κέντρου με νέα τμήματα και άλλες δραστηριότητες.

Η τελετή των εγκαινίων

Σε εκδήλωση που έγινε στα Βίταλα την Κυριακή 22 Μαρτίου 2009 και ώρα 11:30 π.μ., ο Δήμος Κύμης, οι φορείς και οι κάτοικοι του χωριού τίμησαν το μεγάλο ευεργέτη τους   Ευάγγελο Δεμερούτη και εγκαινίασαν το Δεμερούτειο Πνευματικό Κέντρο.

Παρά την καταρρακτώδη βροχή, οι κάτοικοι των Βιτάλων μαζί  με το Δήμαρχο Κύμης Δημήτρη Θωμά, τους αντιδημάρχους, την πρόεδρο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του χωριού, όπου έγινε κατάθεση στεφάνων στην προτομή του ευεργέτη απ’ το Δήμαρχο Κύμης, φορείς του χωριού και τις στρατιωτικές και πολιτικές αρχές του τόπου.

Ακολούθησαν τα εγκαίνια του Πνευματικού Κέντρου στην αίθουσα που στεγάζεται η βιβλιοθήκη. Τον αγιασμό τέλεσε ο Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ.κ. Σεραφείμ, ο οποίος έψαλε και την επιμνημόσυνη δέηση.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Κύμης Δημήτρης Θωμάς που αναφέρθηκε στην προσφορά του ευεργέτη  Ευάγγελου Δεμερούτη και στη δημιουργία του Δεμερούτειου Πνευματικού Κέντρου ,ενώ ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στις εργασίες ανακατασκευής του κτιρίου.

Για τη ζωή και το έργο του ευεργέτη μίλησε με γλαφυρό και παραστατικό τρόπο ο ανιψιός του Αντώνης Μυλωνάς.

Η αντιδήμαρχος Ευαγγελία Βελισσαρίου, αρμόδια για την υλοποίηση της ανακαίνισης του κτιρίου και τη λειτουργία του Δεμερούτειου, αναφέρθηκε στους στόχους του Κέντρου και στον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης με νέα βιβλία.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο βουλευτής Ευβοίας Γιώργος Παπαγεωργίου , ο οποίος εξέφρασε τη συγκίνησή του για την εκδήλωση, συνεχάρη τη δημοτική αρχή για την πρωτοβουλία της και εξήρε την προσφορά ανθρώπων όπως του Ευάγγελου Δεμερούτη.

Στη συνέχεια, μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Βιτάλων παρουσίασαν δρώμενο σχετικό με την εκδήλωση που επιμελήθηκε ο διευθυντής του σχολείου Γιάννης Καλογιάννης, ενώ παιδιά του Δημοτικού Διαμερίσματος Οξυλίθου έπαιξαν μουσική με την καθοδήγηση της δασκάλας τους, διευθύντριας του Ευβοϊκού Ωδείου, Γιώτας Σιάνου που θα αναλάβει την εκμάθηση μουσικών οργάνων και στα παιδιά των Βιτάλων

Στο τέλος της εκδήλωσης προσφέρθηκαν εδέσματα απ’ το Σύλλογο των Απανταχού Βιταλιωτών και γλυκίσματα από την ανιψιά του ευεργέτη Τούλα Αντωνίου-Μπαμπαράκου.

Ομιλία Δημάρχου Δημήτρη Θωμά

Σας καλωσορίζω κι εγώ στη συγκέντρωση αυτή. Η τόσο μαζική συμμετοχή σας δείχνει πόσο σημαντικό γεγονός είναι για σας.

Κάθε τόπος έχει τους δικούς του ανθρώπους, οι οποίοι τον ευεργέτησαν κι άφησαν πίσω τους μεγάλο έργο και οι οποίοι  σε κρίσιμες στιγμές σημάδεψαν την ιστορία του . Γι’ αυτό οι κάτοικοι αυτού του τόπου έχουν την ηθική υποχρέωση και το  καθήκον να τους θυμούνται και να τους τιμούν.

Πώς εμείς, λοιπόν, σήμερα να μην τιμήσουμε αυτόν τον τόσο αξιόλογο άνθρωπο , τον Ευάγγελο Δεμερούτη , τον μπάρμπα-Βαγγέλη , όπως τον έλεγαν, που με την προσφορά του άλλαξε  την πορεία αυτού του χωριού;

Κάθε τέτοια μέρα , κάθε χρόνο , εδώ στο Βίταλο , τιμούμε τον άνθρωπο αυτό  που  με την προσφορά και την ευεργεσία του , με τη βελτίωση των υποδομών που πραγματοποίησε , έβγαλε το χωριό από τη γεωγραφική απομόνωση. Τιμούμε τον άνθρωπο , που με τη συμβολή του στην εκπαίδευση , κατά κύριο λόγο , έδωσε στα τότε παιδιά τη δυνατότητα να μάθουν τα πρώτα γράμματα και έτσι την ευκαιρία να σπουδάσουν   αργότερα , ώστε να βγουν σωστοί άνθρωποι στην κοινωνία. Επίσης , τιμούμε  τον άνθρωπο, που- επιτρέψτε μου να πω – σε δύσκολες εποχές, έκανε τους Βιταλιώτες να αισθάνονται  ότι έχουν δίπλα τους ένα δικό τους άνθρωπο , έναν άνθρωπο που μπορούσαν να ακουμπήσουν επάνω του , έναν άνθρωπο που ήταν για αυτούς πολύτιμο στήριγμα.

Αλλά, φέτος η μάζωξη αυτή έχει κάτι το ξεχωριστό. Γίνεται ένα καινούριο ξεκίνημα , εδώ σε αυτό το τριώροφο κτίριο , που ο Ευάγγελος Δεμερούτης  με δική του φροντίδα κι έξοδα , έκτισε , κατασκεύασε , δημιούργησε. Στο κτίριο αυτό έγιναν οι απαραίτητες συντηρήσεις κι ανακαινίσεις , ώστε να μπορέσει να ξαναλειτουργήσει και να φιλοξενήσει διάφορες δραστηριότητες , όπως είναι η βιβλιοθήκη που άρχισε να επαναλειτουργεί , το γυμναστήριο , η αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών , τα τμήματα ωδείου και χορού που θα δημιουργηθούν.

Κι όλα αυτά , σε μια εποχή που η νεολαία κι ιδιαίτερα του Βιτάλου το έχει πάρα , μα πάρα πολλή, ανάγκη. Σε μια εποχή , που όλοι εμείς , οι μεγαλύτεροι , πρέπει να βοηθήσουμε αυτή τη νεολαία , ώστε να βρίσκει δημιουργικές κι ευχάριστες διεξόδους  για να αποκτήσει πραγματική γνώση , ώστε να μπορεί να αναπτύσσει άμυνες. Σε μια εποχή δύσκολη , με άσχημες προκλήσεις , κι ιδιαίτερα αυτή των ναρκωτικών , είναι ένα στοίχημα , που έχουμε βάλει όλοι εμείς και θα το παλέψουμε μέχρι

τέλους , ένα στοίχημα , που θα το κερδίσουμε , γιατί , πάνω από  όλα , θεωρώ ότι αυτό θα ήθελε κι ο μπάρμπα -Βαγγέλης ο μάγκας.

Ο Δήμος, με πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου , αποφάσισε τη μετατροπή της «Δεμερούτειας Βιβλιοθήκης Βιτάλου» σε «Δεμερούτειο Πνευματικό Κέντρο» με στόχο την αναβάθμιση των λειτουργιών του  ,ώστε  το «Δεμερούτειο Πνευματικό Κέντρο» να περιλαμβάνει κι άλλες δραστηριότητες , πέρα από τη βιβλιοθήκη.

Όλα όσα έγιναν και θα γίνουν σε αυτό το χώρο , σε αυτό εδώ το ίδρυμα , ήταν υποχρέωσή μας , ως Δήμος να τα κάνουμε. Υποχρέωσή μας για τους λόγους που εξήγησα πριν, και μπορώ να πω ότι έγιναν λίγο καθυστερημένα.

Σημαντικό και καθοριστικό ρόλο σε αυτή την πρωτοβουλία  παίξατε , βέβαια ,όλοι  εσείς. Η  δική σας συμμετοχή και  η δική σας βοήθεια ,απ’ την πρώτη στιγμή, αποτέλεσε  δείγμα του πόσο πραγματικά το θέλατε να γίνει αυτό  που ξεκινά σήμερα να πραγματοποιείται.

Επιτρέψτε μου , πριν κλείσω , να ευχαριστήσω  κάποιους ανθρώπους που πρωτοστάτησαν σε όσα έχουν γίνει έως τώρα. Κατ΄ αρχήν ,  να ευχαριστήσουμε την αντιδήμαρχο  Ευαγγελία  Βελισσαρίου,  η οποία από την πρώτη στιγμή πήρε πάνω της την υλοποίηση  της αρχικής ιδέας κι απέδειξε σε όλους μας , εκεί στο Δήμο, ότι την πίστεψε πολύ περισσότερο από εμάς. Ύστερα , να ευχαριστήσουμε τον άξιο πρόεδρο του χωριού , τον Κώστα τον Κρινή , ο οποίος , από την πρώτη στιγμή ως την τελευταία , ήταν δίπλα σε αυτή την προσπάθεια, το σύλλογο των Απανταχού Βιταλιωτών, βεβαίως το σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου , το διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου τον Γιάννη τον Καλογιάννη , ο οποίος και σήμερα συμμετέχει με την επιμέλεια του  σκετς που θα παρακολουθήσουμε σε λίγο , και ,τέλος, αυτούς τους επαγγελματίες , που εργάστηκαν πραγματικά , αντιμετωπίζοντας το θέμα, όχι μόνο καθαρά επαγγελματικά. Και φυσικά ,πάνω από όλα , να ευχαριστήσουμε  εσάς που βοηθήσατε και βοηθάτε αυτήν την προσπάθεια , την οποία θεωρείτε και δική σας υπόθεση.

Να πω κλείνοντας , ότι στους στόχους του δήμου είναι να δημιουργήσουμε κι ένα Μουσείο Ανθρακωρύχων , στις παραπλεύρως αίθουσες. Θέλω και σε αυτόν τον τομέα να βοηθήσετε με όλες σας τις δυνάμεις. Ο Δήμος θα κάνει ό,τι μπορεί. Ο Μιχάλης ο Ποντίκης θα εκπροσωπηθεί και θα μαζεύει το υλικό για τη δημιουργία αυτού του Μουσείου. Θα ήθελα ωστόσο  , όταν σας συναντήσει, να του δώσετε γνώσεις , εμπειρία , υλικό και πληροφόρηση , για να ολοκληρωθεί αυτό το Μουσείο των ανθρακωρύχων , που θα  αναδείξει εξάλλου ένα κομμάτι της ιστορίας του Βιτάλου και της γύρω περιοχής.

Να σας ευχαριστήσω και πάλι που ήλθατε σήμερα εδώ και να κλείσω με μια ευχή : «ας είναι το Δεμερούτειο ένας χώρος , μια προσπάθεια , ένας τόπος που θα μας ενώνει όλους».

Ευχαριστώ.

Φωτογραφικό Υλικό